Crisi Covid-19.Comunicat nº 4. Europa és la millor garantia per controlar la crisi economicosocial de la pandèmia i perquè no esdevingui un escac mat a la llibertat

Published On: 20 abril 2020Categories: Actualitat0 Comments

Units per Avançar reclama solucions concretes per resoldre les urgències més apressants com la situació a les residències de gent gran i, sobre tot, un ampli pacte d’Estat amb esperit d’unitat i consens polític, territorial, econòmic i social, fonamentat en renúncies, per afrontar la reconstrucció.

És imprescindible l’emissió de coronabons sense interessos i perpetus que facilitin liquiditat als estats per protegir el teixit productiu  i les persones.

Davant l’emergència sanitària-social-econòmica del Covid-19, Units defuig de la crítica fàcil a la gestió de les autoritats europees, espanyoles, catalanes o locals. Reclama, això sí, solucions concretes per resoldre les urgències més apressants com la situació a les residències de gent gran i, sobre tot, un ampli pacte d’Estat amb esperit d’unitat i consens polític, territorial, econòmic i social, fonamentat en renúncies, per afrontar la reconstrucció. Posteriorment ja vindrà el moment de l’anàlisi i la crítica. Ara, no correspon.

Europa és la peça clau per sortir del forat. Units per Avançar lamenta que desacreditar la UE hagi esdevingut en un exercici que juga amb vides humanes i drames socials amb un únic objectiu: el replegament en posicions aïllacionistes, en la unilateralitat com a font màgica de solucions. Els errors inicials i vacil·lacions de la UE no desqualifiquen els valors europeus que també ara comencen a oferir signes esperançadors.

Aquestes setmanes la UE ha pres diverses mesures:

-. Flexibilitzar les normes de competència amb programes d’ajut a pimes i autònoms, perquè les empreses cooperin i arribin a acords sense traves. Flexibilització, també, en la interpretació de les normes sobre estabilitat pressupostària.

-. “Passar el rasclet” als romanents pressupostaris per alliberar fins a 60.000m€, que els estats podran gastar en projectes de sanitat i en la reconstrucció econòmica-social.

-. Activar les institucions financeres. El Banc Central, amb un programa per comprar deute fins a 750.000m€, ampliables. A més, el Banc Europeu d’Inversions, amb un ambiciós sistema de garanties perquè les institucions financeres nacionals prestin diners a les empreses .

-. Incrementar la liquiditat amb un acord que aportarà fins a 500.000m€,  sense les condicions draconianes d’un rescat. Entre elles, la iniciativa SURE de complementar els sistemes nacionals d’atur per afavorir el treball a temps parcial sense pèrdua d’ingressos de les rendes més baixes.

Imprescindible l’emissió de coronabons sense interessos i perpetus

Units creu que ara el més important és el que ha de fer la UE a curt i mig termini:

-. Reforçar el mercat interior i activar polítiques que redueixin la vulnerabilitat industrial de la UE.

-. Major coordinació en les respostes als reptes globals. En el cas del Covid-19, en dos àmbits: la sanitat i la recerca. Cal reforçar la capacitat científica conjunta europea.

-. Més recursos. A les portes d’un nou període de programació 2021-2027 de definició de prioritats i amb la recuperació com a eix central, Units reclama un acord per incrementar el sostre de despesa. Reconstruir no ha d’implicar abandonar la innovació, la digitalització o la lluita contra el canvi climàtic. El fons de rellançament ha de ser generós i no ofegar amb condicions draconianes els països que se’n beneficiïn. És imprescindible l’emissió de coronabons sense interessos i perpetus que facilitin liquiditat als estats per protegir el teixit productiu -empreses, pimes, autònoms i treballadors- i les persones.

-. En l’àmbit polític, cal mantenir els valors de democràcia, promoció dels drets i llibertats fonamentals de persones i col·lectivitats. Europa és la millor garantia que l’ús de les tecnologies per controlar la pandèmia no esdevingui un escac mat a la nostra llibertat.

Si cada vespre aplaudim als sanitaris i als col·lectius, que assumint un risc personal important, fan que el país funcioni, potser a Europa encara no ho hem de fer, però tampoc blasmar. És el nostre millor instrument per sortir del forat, sense perdre l’essència del que hem aconseguit amb molts anys de persistència: la llibertat i el respecte cap a l’ésser humà.

20 d’abril de 2020

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant