Ni l’independentisme pot tirar pel dret ni l’Estat pot humiliar Catalunya

Published On: 19 abril 2018Categories: Actualitat0 Comments

Tot seguit reproduïm el resum de l’entrevista que aquesta nit emetrà el Punt Avui TV i que ja publica en edició digital i paper el diari català.

Enllaç del vídeo de l’entrevista

“No té sentit insistir en Puigdemont o Sànchez”

“Veig més possibilitats avui que hi hagi eleccions catalanes anticipades al 15 de juliol que no pas ho veia fa quinze dies”

“Jo els considero polítics presos. Hi ha molts altres independentistes que no són a la presó”

“No és bo per al país estrebar la situació com s’ha fet. Però no és responsabilitat exclusiva de Puigdemont, sinó de tots”

‘CONLLEVANCIA’

Avui no podem anar més enllà de la ‘conllevancia’. És poc estimulant i atractiu

MODEL EDUCATIU

Al PSOE no li han tremolat les cames a l’hora de defensar la immersió en català

ENCAIX

Ni l’independentisme pot tirar pel dret ni l’Estat pot humiliar Catalunya

COHESIÓ SOCIAL

Si no, el país es va esberlant amb posicions que podrien acabar en irreconciliables

PRESÓ

Voldríem que estiguessin en llibertat condicionada en comptes de presó preventiva

ESPANYA

Caldrà moltíssim temps per resoldre la nostra relació amb Espanya, la que acabi sent

155

L’esmena del PSOE al 155 hauria estat una espasa de Dàmocles, però no s’hauria aplicat

MUNICIPALS

La voluntat d’Units per Avançar és tenir el màxim de candidatures pròpies possibles

TRAPERO

Em dol la imputació perquè va actuar d’acord amb la seva consciència i la llei

TRIBUNALS

Estic obligat a creure en l’autonomia judicial. Si no, trontolla tot

El pacte polític entre Catalunya i Espanya “és difícil” però és la sortida més viable davant del fracàs de la via independentista unilateral i l’immobilisme de l’unionisme espanyol. Aquesta és la diagnosi central sobre la relació de Catalunya amb Espanya que fa Ramon Espadaler, diputat del grup parlamentari PSC-Units i un dels impulsors del partit Units per Avançar, que agafa el relleu de l’extinta UDC, i que s’ha presentat a les darreres eleccions en coalició amb el PSC. Per Espadaler, la via de solució és un pacte d’estat, segons defensa en l’entrevista que li fa el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, que avui s’emetrà en el programa En confiança de la televisió del grup.

Admet que el camí cap al pacte serà “molt llarg i farragós” i considera que el més sincer és acceptar que, tenint en compte el xoc polític a què s’ha arribat, difícilment es podrà anar més enllà de la conllevancia que apuntava Ortega y Gasset. Tot seguit, però, afegeix que si situar-se en aquesta relació comporta, almenys, mostrar uns i altres el respecte que no s’han tingut fins ara, “ja haurem fet un pas endavant”.

Espadaler qualifica d’“error monumental” de Rajoy optar per la no-acció en el conflicte català i posar-lo en mans de la justícia perquè diu que està convençut que si el govern espanyol hagués fet un gest de diàleg, “no s’hauria arribat fins aquí”. Davant el dubte que li planteja l’entrevistador sobre si a Espanya hi ha algú disposat a aquest pacte d’estat, Espadaler respon que “hi haurà de ser, haurem de persistir perquè, si no, l’alternativa, quina és? La CUP?”. El líder democratacristià no dubta a afirmar que una part de l’independentisme ja està fent aquesta reflexió quan aposta per prioritzar la formació de govern a la Generalitat, derogar el 155 “en la mesura del possible” i explorar una via de diàleg des de la “fortalesa” que, segons ell, li ofereix la majoria parlamentària. Les bases d’aquest pacte han de ser el reconeixement nacional de Catalunya, un finançament “solidari però just”, el respecte i l’increment de l’autogovern i la voluntat i “necessitat” de treballar per la cohesió social –“si no, el país es va esberlant amb posicions que podrien acabar sent irreconciliables”.

Espadaler defensa que Europa ha d’acabar fent veure a Espanya que no pot resoldre el conflicte polític a través dels tribunals, sinó que ho ha de fer amb solucions polítiques. Admet, però, que l’existència de presos i exiliats dificulta la recerca d’aquest pacte. El diputat democratacristià no considera presos polítics els líders independentistes empresonats i recorda que, “afortunadament”, hi ha molts altres independentistes que no són a la presó. Això sí, reafirma que no comparteix la presó preventiva i que hi ha altres mesures com la llibertat condicionada en espera de judici que ajudarien a crear un clima “de cert acostament”. Una certa distensió que ell mateix admet que serà difícil amb unes eleccions espanyoles a la cantonada i “Ciutadans, l’autèntica veu de la FAES, al clatell del PP”.

Sense perspectiva de futur

En aquest sentit, Espadaler no descarta que les properes eleccions municipals coincideixin amb espanyoles i europees, ni tampoc un avançament electoral a Andalusia per a la tardor: “Un dels drames que vivim és que, quan parlem de futur, parlem a tot estirar de la setmana que ve.” D’això en fa responsables a tots els líders polítics, que, afegeix, “no som capaços de donar perspectives més enllà”. Tornant als presos, Espadaler considera “molt preocupant” la imputació de violència per part dels tribunals que es vol atribuir al procés independentista i assegura que l’1-O va sentir angoixa davant les imatges de “duresa” de l’actuació policial tot i admetre que ell també ha estat el màxim responsable polític com a exconseller d’Interior d’actuacions “severes” de la policia que, assegura, “no complauen ni els que les protagonitzen”.

Li dol la imputació del major Trapero dels Mossos d’Esquadra, que recorda que ell va nomenar comissari i que considera l’essència d’un policia. Segons ell, el major va actuar “d’acord amb la seva consciència i el marc legal”. Sobre el cas, demana no apropiar-se políticament ni del major Trapero ni del cos dels Mossos d’Esquadra: “Hi ha hagut qui aprofita l’avinentesa per embridar suposadament el cos i hi ha hagut intents d’utilització política dels Mossos.” De fet, defensa que els Mossos, l’1-O van donar compliment a la resolució del TSJC que els reclamava actuar amb proporcionalitat. Espadaler no accepta la comparació del procés participatiu del 9-N, durant el qual ell era conseller d’Interior, amb el “referèndum el resultat del qual era vinculant”. Ho qualifica de diferència “fonamental, estructural”, que impedeix comparar les dues convocatòries, segons ell. Respecte de la contradicció que suposa que Units per Avançar estigui en contra del 155 i s’hagi presentat en coalició amb un PSC que l’ha avalat, Espadaler defensa que el PSOE no va permetre la intervenció de TV3, “que avui el PP torna a posar sobre la taula”, així com l’esmena que impedia aplicar el 155 si Puigdemont convocava eleccions tot i que el mecanisme s’aprovava igualment: “Hauria estat una espasa de Dàmocles al damunt, però no s’hauria aplicat. La política essencialment és el matís.”

En la defensa de la posició del PSC i el PSOE recorda que s’han negat a tocar la immersió lingüística a l’escola catalana tot i la voluntat de fer-ho manifestada pel PP i Ciutadans: “Això no és un tema menor. Soc de la teoria que el dia que deixem de parlar català ho haurem perdut gairebé tot.” I adverteix que “hi haurà moltes maneres intel·ligents d’intentar laminar” el model en el futur.

Ni Puigdemont ni Sànchez

El diputat del grup PSC-Units voldria que la majoria independentista investís un president “que pogués exercir amb total normalitat”, que considera que no és el cas evident de Puigdemont. També considera que no té sentit que el candidat sigui Jordi Sànchez. Tot i que el considera més legitimat, recorda que també estaria condicionat per la imputació judicial: “Crec que no té sentit.” I considera que proposar els seus noms és una posició “de trinxera”. Però, en canvi, pronostica que s’anirà a eleccions anticipades: “Hi veig més possibilitats que fa quinze dies.” Respecte de Puigdemont, assegura que en discrepa per com ha gestionat el procés però li mereix respecte per haver portat les seves conviccions “fins a les darreres conseqüències”. Espadaler considera que “no és bo per al país estrebar la situació” com creu que s’ha fet, si bé aclareix que això no ha estat responsabilitat exclusiva de Puigdemont: “És responsabilitat de tots.”

Considera erroni que la mesa del Parlament s’hagi querellat contra el jutge Pablo Llarena perquè, diu, hi havia alternatives com queixar-se al Consell General del Poder Judicial. Respecte de les garanties del procés judicial obert, Espadaler diu que està obligat a creure “en l’autonomia i la pulcritud judicial, perquè –assegura– si trenco aquest esquema em trontolla tot l’estat de dret”.

Espadaler homologa Units per Avançar amb la democràcia cristiana europea i el considera un partit de centre i catalanista, que li permet arribar a acords tant amb liberals com amb socialdemòcrates. El diputat avança que la seva formació intentarà presentar llistes pròpies a les eleccions municipals sense descartar presentar-se junt amb el PSC en determinades poblacions.

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant